Πληροφορίες Ασθενών

Πληροφορίες για ασθενείς

Θεραπεία rTMS

Ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός – (repetitive Transcranial Magnetic Stimulation – r-TMS) είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς με κατάθλιψη που δεν έχουν επωφεληθεί από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αυτή η καινοτόμος, θεραπευτική, μη επεμβατική, προσέγγιση διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που υπολειτουργούν ή υπερλειτουργούν σε ασθενείς με κατάθλιψη με τη χρήση μαγνητικών παλμών.
Η θεραπεία r-TMS έχει μελετηθεί, δοκιμαστεί και εφαρμοστεί κλινικά σε βάθος (Johns Hopkins, Mayo Clinic, Harvard, CAMH Toronto - Canada, και πλήθος άλλων θεραπευτικών κέντρων στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Ευρώπη και την Αυστραλία) τα τελευταία 20 χρόνια και πολλοί ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία είχαν σημαντικά οφέλη. Επιπλέον, είναι απαλλαγμένη από τις παρενέργειες που βιώνουν συχνά οι ασθενείς που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Πως δουλεύει η θεραπεία rTMS;

magproR30 B70 sΟ επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός έχει στόχο την τόνωση περιοχών του εγκεφάλου που υπολειτουργούν ή υπερλειτουργούν σε ασθενείς με κατάθλιψη. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικό μηχανισμό που χορηγεί μαγνητικούς παλμούς στα κατάλληλα κέντρα του εγκεφάλου, μέσω ενός πηνίου συνδεδεμένου με εξειδικευμένο ερεθιστή. Η διαδικασία αυτή, γίνεται στην επιφάνεια του κεφαλιού. Με την εφαρμογή της θεραπείας:

  1. Τα παλμικά μαγνητικά πεδία που παράγει το μηχάνημα επάγουν μικρούς ερεθισμούς στον φλοιό του εγκεφάλου
  2. Εκπολώνονται οι τοπικοί νευρώνες και απελευθερώνουν νευροδιαβιβαστές
  3. Ενεργοποιούνται οι απομακρυσμένες περιοχές του μεταιχμιακού συστήματος μέσω των νευρωνικών οδών
  4. Αυξάνεται η ροή του αίματος και ο μεταβολισμός της γλυκόζης στις διεγερμένες περιοχές, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης

Διαδικασία

Depression treatment 2 7Η θεραπεία r-TMS είναι ασφαλής και αποτελεσματική και διεξάγεται στα πλαίσια ενός ιατρείου. Η κύρια φάση της θεραπείας περιλαμβάνει 30 συνεδρίες διάρκειας 45 λεπτών περίπου, οι οποίες πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση (εκτός Σαββατοκύριακου), για διάστημα 6 εβδομάδων.
Κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών, ο ασθενής κάθεται άνετα και χαλαρώνει στην καρέκλα της θεραπείας. Ένα μαγνητικό πηνίο ακουμπά ελαφρά στο κεφάλι του και χορηγεί εστιασμένη μαγνητική διέγερση απευθείας στις περιοχές του εγκεφάλου που υπολειτουργούν ή υπερλειτουργούν. Ο ασθενής ακούει έναν ήχο «κλικ» και αισθάνεται ένα ελαφρύ «χτύπημα» στο σημείο που ακουμπά το πηνίο.
Καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής είναι ξύπνιος και σε εγρήγορση. Μετά το τέλος της συνεδρίας ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις συνήθεις δραστηριότητές του, καθώς δεν επηρεάζεται η εγρήγορση ή οι γνωστικές του λειτουργίες.

Παρενέργειες της θεραπείας rTMS

Η πιο κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια που έχει αναφερθεί είναι ήπιες κεφαλαλγίες, που προκύπτουν από τον ερεθισμό του επιφανειακού μυϊκού συστήματος της κεφαλής, φαινόμενο προσωρινό που υποχωρεί μετά τις πρώτες συνεδρίες.
Υπάρχει μια εξαιρετικά σπάνια πιθανότητα για την εμφάνιση σπασμών (0,1% των ασθενών), η οποία με τη χρήση κατάλληλων πρωτοκόλλων μπορεί να μηδενιστεί.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 08 Ιούνιος 2015 12:36