Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Πως λειτουργεί το r-TMS;

Το r-TMS έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει αλλαγές στη νευρωνική δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης, όπως η περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού. Κάθε μαγνητικός παλμός, που διοχετεύεται μέσα από το κρανίο και τον εγκέφαλο, επάγει σύντομη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων που βρίσκονται στο σημείο που εφάπτει το πηνίο θεραπείας πάνω στο κεφάλι.

 

Πότε χρησιμοποιείται το rTMS;

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η ψυχοθεραπεία αποτελούν θεραπείες πρώτης γραμμής για τη μείζονα κατάθλιψη. Αυτές οι θεραπευτικές αγωγές, ωστόσο, δεν έχουν αποτέλεσμα για όλους τους ασθενείς. Περίπου το 1/3 των ασθενών με Μείζονα Κατάθλιψη, εμφανίζονται ως ανθεκτικοί στη θεραπεία με φάρμακα, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται και δεν υποχωρούν τα συμπτώματα, παρά τις αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το r-TMS θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική θεραπεία ή και σαν ενισχυτική θεραπεία, παράλληλα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή την ψυχοθεραπεία. Έχει φανεί ότι η θεραπεία r-TMS διευκολύνει τον ασθενή να ανταποκρίνεται καλύτερα στη φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς λοιπόν, που δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή ή που δεν μπορούν να ανεχτούν τα φάρμακα, θα μπορούσαν να εξετάσουν σαν επιλογή τη θεραπεία με r-TMS.

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας r-TMS;

Σε κάθε συνεδρία r-TMS ο ασθενής κάθεται σε μία ειδικά σχεδιασμένη καρέκλα θεραπείας, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται στο γραφείο ενός οδοντιάτρου. Επειδή το r-TMS χρησιμοποιεί μαγνητικούς παλμούς, πριν από την έναρξη μιας θεραπείας οι ασθενείς καλούνται να αφαιρέσουν οποιαδήποτε μαγνητικά ευαίσθητα αντικείμενα φέρουν επάνω τους (όπως κοσμήματα, πιστωτικές κάρτες κλπ). Οι ασθενείς καλούνται να φορούν ωτοασπίδες κατά τη διάρκεια της θεραπείας για περισσότερη άνεση και προστασία της ακοής τους, καθώς το r-TMS παράγει ένα δυνατό ήχο «κλικ» με κάθε παλμό.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας r-TMS, γίνονται αρκετές μετρήσεις για να εξασφαλιστεί ότι το πηνίο θα είναι σωστά τοποθετημένο στο κεφάλι του ασθενούς. Ο εκπαιδευμένος επαγγελματίας υγείας μετρά την ουδό κινητικότητας του ασθενούς (Motor Threshold) με τη χορήγηση αρκετών σύντομων παλμών. Η ουδός κινητικότητας είναι η ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να προκληθεί σύσπαση του αντίχειρα του ασθενούς, και ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Η μέτρηση αυτή βοηθά τον επαγγελματία υγείας να διαμορφώσει τις ρυθμίσεις της θεραπείας και να καθορίσει το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για να διεγερθούν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Μόλις καθοριστεί η ουδός κινητικότητας, το πηνίο τοποθετείται έτσι ώστε να ακουμπά πάνω από την μπροστινή περιοχή του εγκεφάλου του ασθενούς και ξεκινά η θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής ακούει μια σειρά από ήχους «κλικ» και νιώθει ένα ελαφρύ «χτύπημα» στο σημείο που βρίσκεται το πηνίο θεραπείας.

 

Ποιος διεξάγει τη θεραπεία r-TMS;

Το r-TMS διεξάγεται πάντα από εκπαιδευμένο επαγγελματία υγείας. Στο κέντρο μας, το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο από δημόσιο νοσοκομείο του Καναδά (CAMH) υπό την αποκλειστική επίβλεψη κορυφαίων καθηγητών στον τομέα αυτό. Το προσωπικό είναι πάντα παρόν στο χώρο της θεραπείας για την παρακολούθηση του ασθενούς.

 

Πόση ώρα διαρκεί μία θεραπεία rTMS;

Η θεραπεία rTMS περιλαμβάνει μια σειρά από συνεδρίες. Οι συνεδρίες διαρκούν περίπου 40 λεπτά η καθεμία και πραγματοποιούνται πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα (εκτός Σαββατοκύριακου). Μία τυπική πορεία της θεραπείας διαρκεί έξι (6) εβδομάδες και ακολουθείται από αναμνηστικές θεραπείες ανάλογα με την πορεία του ασθενούς.

 

Πρέπει να νοσηλεύεται ο ασθενής στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της θεραπείας r-TMS;

Σε αντίθεση με την ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT), το r-TMS δεν απαιτεί καμία καταστολή ή γενική αναισθησία. Ο ασθενής είναι πλήρως ξύπνιος και έχει απόλυτη επίγνωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Δεν χρειάζεται «χρόνος αποκατάστασης», με αποτέλεσμα ο ασθενής να επιστρέφει στο σπίτι του και στις συνήθεις δραστηριότητές του αμέσως.

 

Τι είναι ο Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός;

Ο Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (TMS) χρησιμοποιεί σύντομους παλμούς ενός μαγνητικού πεδίου για να διεγείρει τα νευρικά κύτταρα στην περιοχή του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι ελέγχουν τη διάθεση. Το παλμικό μαγνητικό πεδίο μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.

Η θεραπεία της κατάθλιψης με, Διακρανιακό Μαγνητικό Ερεθισμό (TMS) αποτελεί μια καινοτόμο θεραπεία της κατάθλιψης για όσους δεν έχουν επωφεληθεί από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

 

Ποιες είναι οι παρενέργειες του r-TMS;

Το r-TMS είναι καλά ανεκτό και συνδέεται με ελάχιστες παρενέργειες, που εμφανίζονται στη μειοψηφία των περιστατικών. Η πιο κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια που έχει αναφερθεί είναι ήπιες κεφαλαλγίες, που προκύπτουν από τον ερεθισμό του επιφανειακού μυϊκού συστήματος της κεφαλής, φαινόμενο προσωρινό που υποχωρεί μετά τις πρώτες συνεδρίες.

Μικρό ποσοστό των ασθενών, μπορεί να παρουσιάσει ήπιο αίσθημα τραβήγματος του τριχωτού της κεφαλής ή μικρές συσπάσεις προσώπου. Αυτά τα φαινόμενα τείνουν επίσης να μειώνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αν και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις του πηνίου μπορεί να μειωθεί η δυσφορία από την αρχή της θεραπείας.

Το r-TMS δεν παρουσιάζει και δεν επιτείνει καμία από τις παρενέργειες που προκαλούνται από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως γαστρεντερικές ενοχλήσεις, ξηροστομία, σεξουαλική δυσλειτουργία, αύξηση βάρους, ή καταστολή.

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος του r-TMS είναι οι επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, ο κίνδυνος εμφάνισης είναι εξαιρετικά χαμηλός (0,1%). Στο κέντρο μας ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιηθεί μέχρι και να μηδενιστεί ο κίνδυνος των κρίσεων.

Ποια είναι η αποτελεσματικότητα του r-TMS;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα παγκοσμίως ερευνητικά κέντρα, αλλά και τα μέχρι τώρα δεδομένα από την κλινική εφαρμογή της θεραπείας, το r-TMS έχει μακροχρόνια επίδραση στις εγκεφαλικές λειτουργίες και πιο συγκεκριμένα τα ποσοστά σημαντικής μείωσης των συμπτωμάτων της μείζονος κατάθλιψης φτάνουν στο 55% και της εξάλειψης αυτών στο 35%. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα παραπάνω ποσοστά είναι μεγαλύτερα, καθώς πρόκειται για μία εξατομικευμένη μέθοδο θεραπείας.

 

Ποιος δεν μπορεί να λάβει τη θεραπεία r-TMS;

Δεν πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία r-TMS ασθενείς με οποιοδήποτε τύπο μεταλλικού εμφυτεύματος στο κεφάλι τους ή εντός 30 εκατοστών από το σημείο εφαρμογής του πηνίου. Η παράκαμψη αυτού του περιορισμού θα μπορούσε να προκαλέσει θέρμανση ή μετακίνηση του αντικειμένου και να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.

Στην ακόλουθη λίστα περιλαμβάνονται τα μεταλλικά εμφυτεύματα που μπορεί να εμποδίσουν έναν ασθενή από τη λήψη της θεραπείας r-TMS:

  • κλιπ ανευρύσματος ή πηνία
  • λάμες (stents) στον αυχένα ή τον εγκέφαλο
  • εμφυτεύσιμοι διεγέρτες
  • βηματοδότες ή εμφυτεύσιμοι απινιδωτές (ICD)
  • ηλεκτρόδια για την παρακολούθηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου
  • μεταλλικά εμφυτεύματα στα αυτιά και τα μάτια
  • θραύσματα σφαίρας μέσα ή κοντά στο κεφάλι
  • τατουάζ προσώπου με μεταλλικά ή μαγνητικά ευαίσθητη μελάνη
  • άλλες συσκευές μετάλλου ή αντικείμενο εμφυτευμένο μέσα ή κοντά στο κεφάλι

 

Πώς μπορώ να ξεκινήσω τη θεραπεία r-TMS;

Το r-TMS είναι μία θεραπεία διέγερσης του εγκεφάλου για την κατάθλιψη που προσφέρεται στο κέντρο μας.
Στη συνέχεια και πριν από τον προγραμματισμό της θεραπείας, θα πρέπει πρώτα ο ασθενής να αξιολογηθεί από την εξειδικευμένη ομάδα r-TMS για να καθοριστεί εάν το r-TMS είναι ασφαλές και κατάλληλο για αυτόν.

 

 

end faq